Vinterhjul/vinterdäck

När ska man byta till vinterdäck? Sverige är ett avlångt land och när det är dags för dig att byta till vinterdäck beror såklart på var du bor och vilka förhållanden som råder. Lagen säger dock att ditt fordon måste ha vinterdäck från 1 december – 31 mars om vinterväglag råder. Men vad betyder då vinterväglag?

Enligt Transportstyrelsen gäller detta kring byte till vinterdäck:

Generellt gäller att när det är eller befaras bli vinterväglag ska du köra med vinterdäck.
Från den 1 december-31 mars ska personbil klass I, personbil klass II, lätt lastbil, tung lastbil, tung buss och lätt buss samt släpvagnar som dras av sådana fordon, vid färd på väg vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning när vinterväglag råder. Det är Polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen du befinner dig.

Bästa däcken bak

Transportstyrelsen rekommenderar också att ha de bästa däcken bak, det vill säga de däck som har det största mönsterdjupet eller bästa väggreppet. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Dubbdäck

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. När det kommer till påkopplad släpvagn måste den ha dubbdäck om din bil har dubbdäck. Om din bil däremot har dubbfria däck kan du välja om du vill ha dubbade eller dubbfria däck på din släpvagn.

Lufttryck vinterdäck

Temperaturen påverkar däckets lufttryck, när det är kallt ute sänks trycket i däcken. När du kör med vinterdäck rekommenderas att du har ett lufttryck på 0,2 bar mer än det som står i instruktionsboken. Det rekommenderade lufttrycket från biltillverkaren gäller nämligen för sommarväder. På vintern blir det kallare ute och lufttrycket i däcken minskar på grund av kylan.

Mösterdjup på vinterdäck

Mönsterdjupet på vinterdäck ska minst vara 3 millimeter, rekommenderat är 5 millimeter.

Så kort och gott: Huvudregeln är alltså att ha vinterdäck om det är eller väntas bli vinterväglag.

På Transportstyrelsen kan du läsa mer om kraven på vinterhjul. 

Dela:

Flera inlägg

Finansiell Leasing

Finansiell Leasing Varför ska företaget välja leasing? Leasing möjliggör för företag att få tillgång till bilar som behövs i verksamheten utan att behöva göra stora initiala investeringar. Detta erbjuder företag av alla storlekar en chans att frigöra kapital, som kan användas för att expandera eller utveckla verksamheten. I stället för

Operationell Leasing

Vad innebär Operationell Leasing? Operationell leasing låter dig använda tillgångar utan att äga dem. I stället för att belasta din balansräkning kan du betrakta denna leasingform som en off-balance finansiering. Detta frigör kapital och förbättrar ditt företags soliditet. En likvärdig alternativ till Långtidshyra Vanligtvis behandlar man operationella lavtal som långtidshyror.

Tesla Leasing - Fleetmanager leasing - leasa tesla model y, model 3, model s, model x företagsleasing

Tesla Leasing

Tesla Leasing Hos Fleetmanager Leasing. Tesla Leasing hos oss innebär att du inte bara får en miljövänlig bil med låga driftkostnader, men också ett enkelt och tryggt bilinnehav. Efter leasingperiodens slut returnerar du enkelt bilen till oss. Leasa Tesla Inget mer krångel med att sälja bilen eller oroa dig för

Kontakta oss