Vinterhjul/vinterdäck

När ska man byta till vinterdäck? Sverige är ett avlångt land och när det är dags för dig att byta till vinterdäck beror såklart på var du bor och vilka förhållanden som råder. Lagen säger dock att ditt fordon måste ha vinterdäck från 1 december – 31 mars om vinterväglag råder. Men vad betyder då vinterväglag?

Enligt Transportstyrelsen gäller detta kring byte till vinterdäck:

Generellt gäller att när det är eller befaras bli vinterväglag ska du köra med vinterdäck.
Från den 1 december-31 mars ska personbil klass I, personbil klass II, lätt lastbil, tung lastbil, tung buss och lätt buss samt släpvagnar som dras av sådana fordon, vid färd på väg vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning när vinterväglag råder. Det är Polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen du befinner dig.

Bästa däcken bak

Transportstyrelsen rekommenderar också att ha de bästa däcken bak, det vill säga de däck som har det största mönsterdjupet eller bästa väggreppet. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Dubbdäck

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. När det kommer till påkopplad släpvagn måste den ha dubbdäck om din bil har dubbdäck. Om din bil däremot har dubbfria däck kan du välja om du vill ha dubbade eller dubbfria däck på din släpvagn.

Lufttryck vinterdäck

Temperaturen påverkar däckets lufttryck, när det är kallt ute sänks trycket i däcken. När du kör med vinterdäck rekommenderas att du har ett lufttryck på 0,2 bar mer än det som står i instruktionsboken. Det rekommenderade lufttrycket från biltillverkaren gäller nämligen för sommarväder. På vintern blir det kallare ute och lufttrycket i däcken minskar på grund av kylan.

Mösterdjup på vinterdäck

Mönsterdjupet på vinterdäck ska minst vara 3 millimeter, rekommenderat är 5 millimeter.

Så kort och gott: Huvudregeln är alltså att ha vinterdäck om det är eller väntas bli vinterväglag.

På Transportstyrelsen kan du läsa mer om kraven på vinterhjul. 

Dela:

Flera inlägg

Den elektriska framtiden

Den elektriska framtiden – Vad är de största skillnaderna mellan en elbil och en bil med förbränningsmotor?    I takt med att vi strävar mot en mer hållbar framtid och minskar vårt beroende av fossila bränslen, har elbilar blivit allt vanligare på våra vägar. Denna omställning från fordon med förbränningsmotorer till

Fleetmanager Leasing

Fleetmanager Leasing AB (Sixt Leasing) är Fleetmanager Leasing AB Bästa Kunder, Samarbetspartners och Vänner. Det är nu ett tag sedan vi släppte varumärket Sixt Leasing för att i stället använda vårt juridiska namn. Efter att Fleetmanager Leasing AB under ca 10 år arbetat under varumärket Sixt Leasing, genom ett franchise-

Tesla Model 3 Performance

Tesla släpper ny Model 3 Performance Ren körglädje och maximal kontroll. Helt nya högpresterande drivenheter levererar hela 460 hästkrafter och 0–100 km/h på 3,1 sekunder. Detta är den mest kraftfulla Model 3 någonsin. Nyutformad kupé fram och bak, den bakre diffusern och kolfiberspoilern är exklusiv för Model 3 Performance. Detta

Kontakta oss